torstai 9. huhtikuuta 2015

Stand up -koomikko Mebe

Koomikoilta ei tule feikkinauruja


© Niko Karppinen

“Mebe on Suomeen lapsena muuttanut kurdi, sulava herrasmies, joka sanoo suoraan mitä ajattelee. Eddie Murphyn karisma ja Boratin kulmakarvat ovat yhdistelmä, joka saa katsomot hytkymään naurusta. Hauskalla tavalla rehellinen Mebe on pohjimmiltaan leppoinen nallekarhu, mutta vitsit purevat kuin piripäiset ahmat.”


Miten kiinnostuit stand upista?

Seurasin teini-ikäisenä Conan O´Brienia, Simpsoneita ja Mad TV:tä. Ne ovat mielestäni mahtavia tv-sarjoja. Conan O´Brien on loistava talk show -isäntä, fanitan ja seuraan häntä yhä. Jokaisen Conan O´Brien -jakson lopussa ohjelman vieras esitti viiden minuutin stand up -setin. Se oli ensimmäinen kokemukseni stand upista, ja jäi vahvasti mieleen. YouTuben myötä näin stand upia yhä enemmän ja enemmän.

Milloin uskaltauduit lavalle ensimmäisen kerran?

Järjestin 2011 isot kurdijuhlat, ja kun ne päättyivät, minulla oli tylsää, ja mietin mitä tekisin seuraavaksi. Sitten keksin, että nyt on aivan pakko kokeilla stand upia ja aloin kirjoittaa juttuja suomeksi. Kävin pari kertaa open mic -klubilla katsomassa muita koomikoita. Siellä sanottiin, että jos haluat tulla kokeilemaan, ota vain rohkeasti yhteyttä.

Kirjoitin lisää juttuja ja harjoittelin, ja otin yhteyttä Ali Jahangiriin On the Rocksissa. Sain Rocksista noin viisi minuuttia esiintymisaikaa, menin lavalle ja boom! Ensimmäinen keikka sujui hyvin. Nauhoitin keikan ja julkaisin videon netissä, ja se sai hyvät arvostelut.

Kauanko treenasit ennen ensimmäistä esitystä?

Muutamien viikkojen ajan. Harjoittelin peilin edessä, ja nauhoitin omaa esiintymistäni. Halusin simuloida esiintymistilannetta.

Minkälaisia ohjeita annoit itsellesi nähtyäsi omaa esiintymistäsi?

Keskityin puhenopeuteen. Alkuaikoina, kun hermostuin lavalla, aloin puhua todella nopeasti ja unohdin totaalisesti juttujen rytmityksen. Joskus kävi niin, että kun huomasin puhuvani nopeasti, en voinut hidastaa, koska olin niin älyttömän hermostunut. Kokemuksen ja kertyneen itseluottamuksen ansiosta puhun nykyään rauhallisemmin. Olen iloinen, että olen kehittynyt enkä muista milloin olisin viimeksi alkanut hermoilun takia puhua nopeammin.

Paneuduin myös omaan tapaani puhua; että puhetyylini ei olisi liian esiintyjämäinen. Haluan esiintyessäni puhua normaalisti – samalla tavalla kuin lavan ulkopuolellakin.

Minkälaisia esikuvia sinulla on?

Suosikkikoomikoitani ovat Omid Djalili (UK), Bill Burr (USA) ja Louis
C. K. (USA). Lahjakkaita ja erittäin hauskoja tyyppejä. Kun Bill Burr vieraili Suomessa vuonna 2013, nauroin hänen keikallaan niin paljon, että kurkkuni tuli kipeäksi.

Miten olet päässyt kiinni stand upin maailmaan?

Olen katsonut paljon komediaa ja käynyt stand up -keikoilla. Alilta, josta on tullut myös hyvä kaverini, olen saanut neuvoja, ja muutkin koomikot ovat auttaneet. On tapana, että koomikot antavat toisilleen palautetta open mic -klubien takahuoneissa. Siellä käydään juttuja läpi ja annetaan vinkkejä. Kun testataan omia juttuja, rehellinen palaute on tärkeää. Koomikoilta ei tule feikkinauruja. Kaikkein paras tapa saada selville toimiiko joku juttu vai ei, on testata se open mic -klubilla yleisön edessä.

Miten kuvailisit itseäsi stand up -koomikkona?

Kerron lyhyitä juttuja eli one-linereita, mutta myös vähän pidempiä, pieniä kaskuja. Sekoitan molempia sopivassa suhteessa. Muut koomikot sanoivat heti alussa, että minulla on jo vahvasti olemassa oma tyyli ja ääni.

© Mebe

Minkälaisista teemoista teet stand upia?

Kurdien tilanne on minulle tärkeä ja haluan puhua siitä enemmän. Sen lisäksi juttuja voi syntyä ihan mistä vain. Esimerkiksi kun jotain hassua tapahtuu bussipysäkillä. Myös työpaikkaan liittyviä sattumuksia päätyy lavalle.

Jotkut saattavat ajatella, että olen mamu-koomikko, ja että heitän juttuja vain siitä. Pakolaisjutut ja kurdijutut ovat minusta kaksi eri asiaa. Kurdijutuissa keskityn kurdien poliittiseen tilanteeseen Lähi-Idässä ja pakolaisjutut kertovat elämästä Suomessa. En halua, että minun taustani on komedian keskipisteenä enkä myöskään, että se määrittää minua koomikkona.

Tarkkailetko maailmaa nykyään eri tavalla?

Olen uteliaampi. Luen uutisia netistä ja kehitän juttuja niiden pohjalta. Kun jotain hauskaa tapahtuu tai joku sanoo jotain hassua, nappaan ne ja muokkaan omaan settiini sopivaksi.

Mitä teet jos yleisöstä huudellaan?

Kun aloin tehdä stand upia, ja jos joku yleisöstä huuteli, minulla meni hermot: ”Hei, sä pilaat mun rytmin. Kukaan ei ole maksanut siitä että pääsee kuuntelemaan sua.” Flippasin ja reagoin aggressiivisesti, mikä oli huono idea.

Nykyään jos joku keskeyttää minut, otan tilanteen hyvin rauhallisesti. Toistan mitä huutelija sanoi, niin että muutkin kuulevat. Se antaa aikaa miettiä omaa vastaustani. Sain tuon vinkin Jukka Lindströmiltä, joka juontaa Noin viikon uutisia, ja on yksi lempikoomikoistani. Mitä enemmän teen keikkoja, sitä rauhallisempi olen lavalla ja sitä enemmän minulle kertyy itseluottamusta.

Miten työstät materiaaliasi?

Koska käsialani on niin kaamea, näppäilen ideoita muistiin kännykkään. Kirjoitan juttuja nopealla syklillä ja testaan niitä useampaan otteeseen. Harjoittelen todella paljon ennen keikkaa. Jos jutut eivät toimi, jätän ne pois setistä – heitän materiaalia surutta pois. Yksi kehittymisen kohteeni on viedä hyvä, toimiva juttu vielä pidemmälle ja saada siihen pari punchlinea lisää.

Mikä stand upissa kiehtoo?

Yleisön saaminen nauramaan on haaste. Ohjaan ja rakennan oman esitykseni itse alusta lähtien. Kaiken lisäksi se on hauskaa.

Mikä stand upissa on parasta?

Se kun saa ihmiset nauramaan kerta toisensa jälkeen. Juttujen uppoaminen yleisöön isolla areenalla antaa aivan uskomattoman fiiliksen! Olen esiintynyt esimerkiksi Hämeenlinnan Verkatehtaalla, Jyväskylän Paviljongissa, Linnanmäen Peacock-teatterissa ja Apollossa. On mahtavaa esiintyä myös pienillä ja intiimeillä open mic -klubeilla. 

Mikä stand upissa on haastavinta?

Tällä hetkellä haastavinta on improvisaatio. Jos joku juttu ei toimi lavalla, voin pelastaa sen improamalla; keksimällä siihen jotain uutta. Saatan myös vaihtaa jutun vauhdissa toiseen. Jos jotain yllättävää tapahtuu, minun pitää reagoida siiden, mutta olla samalla hauska, eikä se ole kovin helppoa. Improan nykyään enemmän ja olen kehittynyt siinä.

Joskus käy niin, että kun improan niin huomaan että nopeasti heitetty juttu toimii valmiin, kirjoitetun jutun kanssa. Jos ne toimivat hyvin yhdessä, yhdistän ne tulevillakin keikoilla.

Teetkö muita töitä stand upin ohella?

Stand up on minulle sivutyö ja harrastus. Olen tehnyt töitä muun muassa palveluneuvojana ja teknisenä tukena. Lisäksi mietin oman yrityksen perustamista, mutta en ole vielä keksinyt riittävän hyvää ideaa.

Mistä löytää tietoa tulevista keikoistasi?

Minulla on nettisivu http://www.mebe.fi, jossa kerrotaan tulevat keikat. Sieltä löytyy myös videoklippejä. Facebookissa minut löytää täältä

Tarkoitukseni on markkinoida itseäni myös englanniksi ja tehdä laadukkaita keikkavideoita. Jatkossa pyrin tekemään stand up -videoiden lisäksi muutakin materiaalia, mahdollisesti sketsejä.

Miten nousevat stand up -kyvyt pääsevät mielestäsi esille?

Mielestäni valtavirtamedia keskittyy hieman liikaa tiettyihin konkarikoomikkoihin. Joistain lehdistä on tullut näiden koomikoiden Facebook-sivuja, joilla postataan juttuja yksinomaan heistä. Kunnioitan kokeneita ammattilaisia suuresti, ja esimerkiksi Ismo Leikola on yksi suosikeistani, mutta olen varma, että suomalaista yleisöä kiinnostaa nähdä myös uusia, lahjakkaita kykyjä. Ja heille soisi tilaisuuksia päästä esille, kansan tietoisuuteen.


Minkälaisia tavoitteita sinulla on stand upin suhteen?

© Niko Karppinen
Unelmatilanne olisi, että elättäisin itseni stand up -keikoilla. Haluaisin tehdä stand upia myös kurdiksi. Open mic -klubien kieli on suomi, joten minun pitää keksiä joku muu tapa testata kurdinkielisiä juttuja.

Mitä on luvassa seuraavaksi?

Avaan Espoon Stand up -klubin ravintola Bada Bingissä lauantaina 11.4.2015 klo 21. Illan pääesiintyjä on Robert Pettersson, Naurun tasapaino -kilpailun voittaja vuodelta 2013. Mukana on myös monta muuta mielenkiintoista ja loistavaa koomikkoa.

Osallistun Naurun tasapainon kolmanteen kauteen. Ohjelman kuvaukset alkavat huhtikuussa 2015 ja se tulee ulos saman vuoden syyskuussa. En elättele toiveita siitä, että ohjelma tekee minusta todella tunnetun koomikon, mutta osallistuminen on kuitenkin taas yksi askel eteenpäin urallani.


Ei kommentteja: