tiistai 16. kesäkuuta 2015

Sodankylän elokuvajuhlat 2015

Armi elää! alkamassa isossa teltassa.

Kunnon festarikävijä?


”Montako leffaa aiot katsoa tänään?”, minulta kysytään. ”Vain nämä lyhärit”, totean. Sarvipäinen pikkukaveri olkapäälläni naputtaa: Vain lyhärit!? Ja luulet olevasi kunnon festarikävijä? Häpeä! Elokuvateatterissa oikealla puolellani istuvan herran suunnitelmissa on keskiviikkona kolme elokuvaa. Missasin omaa tyhmyyttäni toisen näytöksen, jonka olin suunnitellut katsovani, mutta pitkän jonottamisen jälkeen olin sen verran voipunut, joten totesin suosiolla että hyvä näin.

Jonotan, jonotat, jonottaa


Jos halajaa Sodankylän leffafestareille, kannattaa varautua ainakin kahteen asiaan, jonottamiseen ja helkkarin hienoon tunnelmaan. Ensimmäisenä päivänä aikaa vierähti
Lippujono elokuvateatteri Lapinsuun edustalla.
ennakkovarattujen lippujen 

jonossa, kahdessa 
lipunmyyntijonossa 
sekä leffateatterijonossa. Yhteensä hommaan meni tuona päivänä ainakin parisen tuntia.

Sosialiseeraamista


Seisominen peräkkäin monen monituisen ihmisen kanssa on tavallisesti pitkäveteistä, mutta festarijonossa saattaa omissa oloissaan viihtyvästäkin kuoriutua – no, jos ei ihan sosiaalinen eläin niin ainakin sinnepäin. Juurikin jonossa tälle noviisille vinkattiin, että kannattaa ostaa sarjakortti ja mennä ajoissa - jonottamaan - näytöksiin, koska paikkalippuja ei ole. Sama noviisi jutusteli sujuvasti pohjoisen mauista: rieskasta, kampanisusta ja kuivalihasta. Noviisi sai jonossa myös hömpsyt viskipullosta. Kanssaihmisten välittömyydestä innostunut noviisi vinkkasi puolestaan, että jos tykkää pitsasta & porosta, kannattaa murkinoida Pizza-Paikka a`la Riestossa. Aslak-lätystä löytyy sekä kylmä- että lämminsavuporoa. Vink vink J.

Festareilla muisteltiin laajasti Peter von Baghia.

Näitkö? Kuka? No kato!


Ensikertalaisen pää kääntyili päivittäin kiivaaseen tahtiin: tuolla on Aki Kaurismäki ja tuossa Neil Hardwick, tohtisipa mennä juttelemaan. Ja Armi Toivanen, Tommi
Ohjaaja Petri Kotwica ja juhlien taiteellinen johtaja Timo Malmi.
Korpela, Milka Alroth, Matti Ijäs, Minna Haapkylä, Petri Kotwica, Jukka Virtanen... Sekä naapurin rouva, kotirapusta Helsingistä!


Tunnelmasta toiseen


Perjantai-iltana festarifiilis tuntui tarttuneen ihan jokaiseen, ja 40 kilometrin päässä sijaitsevaan tukikohtaan palattiin pitkin hampain. Bilehammasta kolotti, mutta meillä oli liput valmiina seuraavaksi aamuksi. Ja auto alla. Jälkeenpäin saimme vihiä keskustan koulun patjamajoituksesta, jonne olisi päässyt ilman varausta parilla kympillä. Olisimmepa tienneet sen aiemmin.

Hienoa, upeaa, mahtavaa!


Ohjelmasta jäivät päällimmäisinä mieleen Feyderin mykkäelokuva The New Gentlemen (Les Nouveaux Messieurs) Avantin säestyksellä ja Ismo Alangon & Pekka Turusen Valokuvakonsertti. Klaus Härön Miekkailija sai silmät kostumaan. Ensi vuonna en halua missata yllätysensi-iltaa, elokuvakaraokea enkä tunnelmointia Sodankylän keskustan yöttömässä yössä. Unohtamatta fiilistelyä jonossa.


Ismo Alanko, Pekka Turunen ja Jussi Jaakonaho.

Ei kommentteja: